Verwerken met emdr

Wat is dat, verwerken? En wanneer weet je dat je ermee klaar bent? Op de vraag ‘heb je het verwerkt’ is niet zo gemakkelijk een antwoord te geven. Toekomstige adoptieouders krijgen tijdens de screening die vraag: Hebben jullie je kinderloosheid verwerkt? Het antwoord is dan steevast bevestigend, maar kinderloosheid is wel iets wat je de rest van je leven bij je draagt. Net als andere nare ervaringen.
Op de EMDR-opleiding heb ik me goed kunnen vinden in wat daar wordt verstaan onder verwerken: je hebt iets verwerkt als je erover kunt praten, ernaar kunt kijken vanuit het hier en nu zonder overmand te worden door emotie. Je bent het niet kwijt, en dat is ook niet wat je wilt, want het zijn jouw ervaringen. Maar de negatieve lading is ervan af. Tijdens een EMDR-sessie, een methodiek met klikjes en oogbewegingen, wordt gewerkt met een concrete gebeurtenis. In een sessie neemt de negatieve lading sterk af, en ‘verdwijnt’ de ervaring uit het angstcentrum in de hersenen. Er zijn verschillende theorieën over hoe het precies werkt, maar dat het werkt is wel duidelijk. En zonder heel uitgebreid over het probleem te praten, wat voor veel mensen prettig is. In 3 tot 4 sessies , met vaak nog gesprekken voor en na.
Ik heb altijd iets gehad tegen de uitspraak ‘je moet het loslaten’. Dat is vaak nu juist wat je niet kan, en ook niet wilt. Maar wat blijkt: je kan het gebeurde ook bij je houden terwijl je het loslaat. Je houdt het alleen minder krampachtig vast. Er komt ruimte en energie voor andere dingen. Dat is wat er gebeurt bij EMDR

imagesSRIKG9QM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *